De câteva zile au început înscrierile la facultate, iar foarte mulţi tineri îşi îndreaptă atenţia spre disciplinele umaniste, care le oferă o plajă largă de opţiuni. Una dintre profesiile care se regăseşte în această arie este cea de sociolog. Pe cât de veche şi dinamică, pe atât de puţin cunoscută de tinerii absolvenţi de liceu.
Ce este sociologia şi ce înseamnă să fii sociolog, am încercat să aflăm chiar de la profesorul care a fondat şcoala de sociologie de la Craiova, după 1990, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. „A fi sociolog înseamnă, în primul rând, a fi un cercetător al vieţii sociale. Aşa cum un medic explorează organismul individual, tot aşa un sociolog explorează organismul social. Prin urmare, o societate are multiple activităţi şi domenii care nu sunt funcţionale aşa cum ar trebui şi manifestă anumite disfuncţionalităţi şi pe care, prin cercetare, un sociolog le dezvăluie şi propune soluţii pentru ameliorarea sau soluţionarea acestora“, aşa descrie teoretic profesia de sociolog profesorul universitar dr. Dumitru Otovescu. Rolul sociologiei în societate este vizibil şi în viaţa cotidiană. Şi un prim exemplu îl constituie chiar expoziţiile pe care le organizează din această vară Muzeul Olteniei. „Expoziţia în aer liber de pe platoul Teatrului Naţional pe tema satului românesc este rezultatul cercetătorilor pe care le-a făcut Dimitrie Gusti, creatorul sociologiei moderne în România, pe care a reprezentat-o strălucit în perioada interbelică. Datorită schiţelor şi informaţiilor pe care le-a cules Dimitrie Gusti, s-a putut reface imaginea satului românesc de altădată, a oamenilor, a activităţilor, a preocupărilor agricole, profesionale şi a tradiţiilor specifice comunităţilor din zona Olteniei“, a spus profesorul universitar dr. Dumitru Otovescu.
Sondajele de opinie – partea vizibilă a sociologiei
În cotidian, sociologia este repede asociată cu sondajele de opinie, realizate pe stradă, în instituţii sau chiar la domiciliu. Cele câteva minute acordate pentru a răspunde la câteva întrebări, care fac referire la aspecte din viaţa socială, îi ajută pe specialiştii în domeniu să identifice problemele sociale şi să caute soluţii pentru ameliorarea sau chiar rezolvarea acestora. Chestionarele sunt realizate de institute de sondare. Două astfel de institute îşi desfăşoară activitatea şi la Craiova. Este vorba de Institutul „C.S. Nicolăescu-Plopşor“ al Academiei Române şi Institutul „Oltenia“ al Universităţii din Craiova.
„Cele două institute se ocupă cu problemele şi activităţile sociale ale instituţiilor din această zonă a ţării. Am făcut peste 30 de monografii sociologice, din Oltenia, ale unor comunităţi rurale şi urbane şi am reluat legătura cu sociologia românească interbelică, sociologie care a strălucit tocmai prin corectarea monografică a satelor din România, considerate unităţi sociale reprezentative pentru societatea românească din acea vreme“, subliniază profesorul universitar dr. Dumitru Otovescu. Dar sondajele reprezintă doar partea vizibilă a sociologiei, care poartă denumirea de sociologie de piaţă. În realitate, mai există alte două direcţii de cunoaştere sociologică. Este vorba de sociologia academică, pe care o practică institutele de sondare ştiinţifică ale Academiei Române, şi sociologia universitară, cu scop educaţional de formare a unor competenţe profesionale, care este promovată în centrele universitare.
Craiova – centru al învăţământului sociologic
Institutele de sondare există în centrele universitare, care practică învăţământul sociologic. Şi în Craiova, specializarea sociologie a ajuns deja la vârsta majoratului. Are 18 ani de activitate şi experienţă. „Învăţământul sociologic la Craiova a început din 1995, când s-a creat un program de studii de licenţă cu dublă specializare în sociologie şi filosofie, iar din 2005 cele două specializări s-au despărţit şi au fost programe distincte pentru sociologie şi pentru filosofie. Noi până acum am înregistrat 15 promoţii de absolvenţi, prin urmare suntem îndreptăţiţi să sperăm că s-a creat o şcoală sociologică la Craiova şi care poate fi legitimată de faptul că dispunem de toate trei cicluri de învăţământ superior: licenţă, master şi doctorat. Am fost în calitate de parteneri ai Academiei Române într-o şcoală postdoctorală «Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale»“, a precizat profesorul universitar dr. Dumitru Otovescu, care, aşa cum am precizat, este cel care a adus învăţământul sociologic la Craiova.
Studenţii craioveni au participat la exit-poll-uri
Cei 18 ani de activitate sunt recunoscuţi prin 20 de premii obţinute de studenţi la diverse concursuri naţionale. Unul dintre premii a fost obţinut chiar în acest an de studenţii de la anul I. Adrian Mirea este chiar unul dintre câştigătorii premiului, care ne-a povestit cum a ales această facultate, dar şi ce temă şi-a ales pentru a face performanţă.
„Am ales această specializare pentru că resursele umane nu se vor epuiza. Aşa cum omul trebuie să mănânce şi să bea apă, aşa un sociolog studiază societatea şi dispune de resurse inepuizabile, şi anume oamenii. Primele impresii despre această facultate sunt că am căpătat şi o imagine per ansamblu asupra societăţii şi chiar am ajuns să excelez. Am participat la un proiect la Petroşani, unde am obţinut locul I pe o temă despre manipularea politică prin intermediul mass-media“, a spus studentul. Dorinţa tinerilor din Craiova de a cunoaşte cât mai bine cum reacţionează societatea în anumite momente este recunoscută şi de institutele de sondare. 40 de studenţi din Craiova au participat la realizarea exit-poll-urilor pentru alegerile organizate în 2012 pentru Primăria Craiovei. Iar rezultatele comunicate de studenţi s-au apropiat de rezultatul dat după numărătoarea voturilor.
Unde se pot angaja după finalizarea studiilor?
Tinerii abolvenţi de liceu, care sunt nehotărâţi în alegerea unei facultăţi, folosesc de multe ori drept criteriu de departajare a specializărilor, răspunsurile la o întrebare simplă: unde se pot angaja după finalizarea studiilor? Aceeaşi întrebare am adresat-o şi noi specialiştilor în sociologie şi am aflat că există o plajă diversificată de opţiuni. Absolvenţii licenţiaţi în sociologie au posibilitatea de a alege o carieră didactică, în învăţământul gimnazial, liceal sau chiar universitar, de cercetător ştiinţific în institutele de cercetare ştiinţifică, dar pot fi şi consilieri pe probleme de orientare profesională în şcoli şi licee, experţi în implementarea proiectelor europene, sau sociologi în instituţii publice, în spitale, inspectorate de poliţie, precum şi în mass-media pentru a sonda, a măsura şi a evalua opinia şi aprecierile consumatorilor de emisiuni şi informaţii. De asemenea, pot deveni mediatori sociali, o profesie nouă, la început de drum în societate, dar solicitată de instanţele de judecată pentru a micşora numărul proceselor. Elevii care vor să îmbrăţişeze o astfel de carieră pot opta pentru specializarea sociologie, pentru studiile de licenţă şi de master. Înscrierile se fac în sala 414 a Universităţii din Craiova. Pentru licenţă, au fost alocate 25 de locuri la buget şi 75 la taxă, iar până ieri, la ora 11.00, se înscriseseră 41 de candidaţi. Admiterea la această specializare se face pe bază de dosar, luând în calcul media de la bacalaureat. Studenţii la Sociologie vor învăţa din toamnă în clădirea modernă din campusul de la Mecanică, sub titulatura Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale.