Sala Albastră a Universităţii Craiova a găzduit ieri, în prezenţa maestrului Gheorghe Zamfir, lansarea volumului omagial „Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir“, tipărit la editura Beladi. Lucrarea este coordonată şi prefaţată de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, iar autori sunt prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, lect. univ. dr. Florin Olteanu şi lect. univ. dr. Ionuţ Şerban de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Volumul dedicat maestrului Gheorghe Zamfir cu ocazia împlinirii vârstei de 73 de ani de viaţă, pe 6 aprilie, şi a 50 de ani pe marile scene ale lumii este o prefaţă la Anul Internaţional Gheorghe Zamfir, pe care îl va organiza fundaţia cu acelaşi nume.
Monografia publicată reprezintă o continuare a cercetărilor începute în cadrul Departamentului de Sociologie, care a realizat lucrări şi studii despre mai multe localităţi din Dolj, şi este, totodată, primul volum al unei colecţii de monografii intitulate „Personalităţi de seamă ale culturii româneşti“. „Universitatea s-a transformat astăzi, pentru câteva ore, în Capitala mondială a naiului“, după cum frumos a creionat evenimentul prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, care a avut ideea realizării monografiei „Un miracol românesc: Gheorghe Zamfir“. „Ideea realizării acestei monografii s-a născut în urmă cu trei ani, mai exact în toamna anului 2010, atunci când am avut fericita ocazie să-l întâlnesc pe maestrul Gheorghe Zamfir. Am pus întrebări iscoditoare şi mi-am dat seama că am în faţă un om ce poate fi cu uşurinţă subiectul unui film. Am creat o lucrare unitară reprezentativă pentru opera şi viaţa maestrului Gheorghe Zamfir“, a precizat, în cadrul manifestării, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.
Realizarea acestei monografii este o „împlinire măreaţă“, după cum menţiona maestrul Gheorghe Zamfir: „Pentru mine e o împlinire măreaţă că s-a petrecut aici, la Craiova, capitala Olteniei. Eu sunt oltean după mamă, sunt gorjean din moşneni neaoşi, ăi care erau liberi şi care îşi au genele lor în daci, deci străbunii noştri. Este o realizare măreaţă, un lucru care nu mi s-a întâmplat de 40 de ani. Prima monografie a apărut în 1974, şi uitaţi că, după 40 de ani, apare a doua monografie. Nu este nimic întâmplător“.
Auditoriul care a umplut Sala Albastră a Universităţii a avut ocazia, odată cu lansarea volumului, să audă şi câteva poveşti de viaţă depănate de maestrul naiului, şi să asculte doinele şi baladele sale în cadrul unui recital extraordinar. „În catedrale erau bărbaţi cu batiste la ochi şi eu cântam «Doina Oltului», balade… În ‘72 s-a născut combinaţia divină între orgă şi nai. Am avut un vis. Eram la Lausanne. Se făcea că eram într-o catedrală şi erau mii de păsări, şi era un succes răsunător şi orga mă acompania. Am făcut precum în vis. A fost revoluţie planetară. Nu s-a întâlnit niciodată în universul muzical, de la Bach încoace şi înainte, o combinaţie atât de divină ca naiul cu orga. 500.000 de discuri vândute în Germania. Era zăpada mare şi cozile erau imense. În America s-au vândut sute de milioane de discuri…“, a povestit naistul român.
Şi poveştile au curs frumos ca-n paginile lucrării, la fel cum muzica lui Gheorghe Zamfir a încântat şi bucurat sufletele celor prezenţi.
Sursa: http://www.gds.ro/Actualitate/2014-01-24/Un+miracol+romanesc%3A++Gheorghe+Zamfir