500 (numărul reprezintă doar jumătate din totalul studenţilor – n. n.) de studenţi craioveni de la licenţă, master şi doctorat, specializarea sociologie, desfăşoară în aceste zile o sesiune de practică de mare amploare, care vizează, în principal, un studiu comparativ privind calitatea vieţii în Severin şi Craiova.
Deja, o parte dintre studenţi se află la Severin, unde urmează să demareze sondajele de opinie, în timp ce alte grupe lucrează în Craiova, urmând, apoi, să facă schimb de locuri. Practica sociologică pare să fi renăscut odată cu reîntoarcerea printre studenţi a fostului decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de numele căruia se leagă înfiinţarea Şcolii Doctorale de la Craiova, a dublei specializări filosofie – sociologie, continuarea monografiilor după modelul lui Dimitrie Gusti, precum şi multe alte contribuţii de notorietate, aduse la dezvoltarea cercetării sociologice şi a Şcolii de Sociologie de la Craiova.
Sociologia aduce 11 miliarde la bugetul facultăţii
Profesionalismul şi devotamentul fostului decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale a fost răsplătit anul trecut când prof. univ. dr. Dumitru Otovescu a primit premiul “Dimitri Gusti” din partea Academiei Române pentru lucrarea “Sociologie generală.” Lucrarea este una dintre numeroasele publicate de-a lungul anilor de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, întemeietor de instituţii (Institutul Social Oltenia, Departamentul de Studii şi Sondaje Sociologice al Universităţii din Craiova) şi fondator al unor publicaţii prestigioase şi fundaţii ştiinţifice.
De altfel, conform indicelui Hirsch – un instrument de estimare a valorii cercetătorilor care se calculează ţinând cont de numărul publicaţiilor (cât de activ este cercetătorul) şi de câte ori a fost citat autorul respectiv (influenţa cercetătorului) – prof. univ. dr. Dumitru Otovescu este al treilea din ţară în specializarea sa, având o cotaţie de 5,5. Pe primul loc se află decanul Facultăţii de Sociologie din Bucureşti, cu un indice de 7, iar pe locul al doilea se află un cadru universitar din Oradea, cotat cu indicele 6.
Ar mai fi de adăugat şi faptul că specializarea sociologie este cel mai mare contribuabil la bugetul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, aducând anual venituri de 11 miliarde ROL, fiind urmată de specializarea geografie, cu 10 miliarde ROL.
http://editie.ro/mod.php?mod=stiri§iune=online&idcat=18&idstire=105935&title=-Fostul-decan-Otovescu-revitalizeaza-practica-sociologica