Având în vedere faptul că rata şomajului se menţine în continuare crescută, absolvenţii de liceu trebuie să se orienteze către o facultate care să le permită să se integreze cât mai uşor pe piaţa forţei de muncă

Aceștia pot opta pentru Facultatea de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova. „Facultatea de Ştiinţe Sociale pregăteşte absolvenţi care-şi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă în învăţământul preuniversitar, cercetare ştiinţifică, mass-media sau instituţii publice“, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. El a explicat că alt avantaj pentru cei care aleg această facultate este şi faptul că în cadrul său există toate cele trei cicluri de pregătire – licenţă, master şi doctorat.

Se fac înscrieri atât la buget, cât şi la taxă

În prezent, în cadrul facultăţii se fac înscrieri atât pentru studii universitare de licenţă, cât şi pentru studii de master. „E o perioadă foarte încărcată pentru că avem înmatriculări pentru absolvenţii de liceu care s-au înscris în sesiunea din vară, înscrieri pentru absolvenţii de liceu în cadrul sesiunii din septembrie şi înscrieri la master“, a mai spus prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Până pe 14 septembrie, la specializările din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale s-au înscris 261 de absolvenţi de liceu, cei mai mulţi dintre ei optând pentru Geografie şi Sociologie. În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice mai sunt locuri atât la buget, cât şi la taxă. Asta, deoarece la Geografie s-au înscris 82 de persoane pe cele 150 de locuri, la Sociologie – 50 de persoane pe cele 100 de locuri, la Relaţii Internaţionale – 32 de persoane pe cele 75 de locuri, la Filosofie, 23 de candidaţi pe cele 50 de locuri, la Jurnalism, 29 de persoane pe cele 50 de locuri, la Istorie, 22 de persoane pe cele 50 de locuri, iar la Ştiinţe Politice – 23 de persoane pe 30 de locuri.

Înscrierile la master, în perioada 12 – 19 septembrie

Absolvenţii de facultate au, la rândul lor, la dispoziţie atât locuri la buget, cât şi la taxă pentru a-şi aprofunda studiile. „În perioada 12 – 19 septembrie, au loc înscrierile pentru concursul de admitere la studii universitare de master (buget şi taxă) la următoarele specializări: Dezvoltare comunitară şi integrare europeană (15 locuri la buget şi 35 la taxă), Societate, comunicare şi mass-media (15 locuri buget şi 35 la taxă), Securitate naţională şi euratlantică (15 locuri buget şi 35 la taxă), Mediul geografic-valorificarea şi protecţia resurselor naturale (15 locuri buget şi 25 la taxă), Filosofie contemporană (10 locuri buget şi 10 la taxă), Românii în istoria Europei (10 locuri buget şi 40 la taxă) şi Istoria ideii de Europa (10 locuri buget şi 40 la taxă)“, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Locurile se ocupă în ordinea descrescătoare mediei obţinute de fiecare candidat, fiind calculată ca medie aritmetică a mediei examenului de licenţă şi a mediei anilor de studii de licenţă (50% media examenului de licenţă +50% media anilor de studii). Chiar dacă un candidat este admis pe locurile cu taxă, dacă pe parcursul primului an de master are rezultate bune, în cel de-al doilea an, acesta poate trece pe locurile fără taxă.

„Şcoala doctorală încă funcţionează în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale“

Veşti bune şi pentru cei care vor să urmeze doctoratul. „Şcoala doctorală încă funcţionează în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, doar că nu mai sunt locuri la buget, ci numai la taxă. Studiile doctorale durează patru ani, cu posibilitate de prelungire un an sau doi, iar taxa este de 4.500 de lei/an“, a mai spus prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Cei interesaţi să urmeze doctoratul au la dispoziţie patru locuri în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Pentru a fi admişi, se iau în considerare realizările ştiinţifice anterioare ale candidaţilor, precum şi prestaţia lor la colocviul pentru admitere, în cadrul căruia vor susţine o pledoarie pe o temă aleasă.

Sursa: http://www.gds.ro/Societate/2011-09-15/Facultatea+de+Stiinte+Sociale,+solutie+pentru+viitor