Academia Română este cea mai prestigioasă instituţie de cultură a României. Membrii acesteia, academicienii români, sunt aleşi dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură, artă şi ştiinţă (mai ales români, dar şi străini), care au adus contribuţii esenţiale la progresul naţiunii române.
Universitatea din Craiova, reprezentată cu cinste la Academia Română
Ieri, în Aula Academiei Române, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pe anul 2009. Printre cele 14 domenii din care au fost selecţionaţi cei mai buni dintre cei mai buni, Universitatea din Craiova a fost reprezentată de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale în domeniul ştiinţelor economice, juridice şi sociologie. Premiul vine ca o recunoaştere a celui mai înalt for ştiinţific al ţării pentru eforturile depuse în deceniile de activitate de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Lucrarea pentru care universitarul craiovean a primit premiul “Dimitrie Gusti” este “Sociologie generală” şi este una dintre numeroasele lucrări publicate de-a lungul anilor de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, întemeietor de instituţii (Institutul Social Oltenia, Departamentului de Studii şi Sondaje Sociologice al Universităţii din Craiova) şi fondator al unor publicaţii prestigioase şi fundaţii ştiinţifice.
Amintim cititorilor că din rândurile Academiei Române fac parte, ca membru corespondent şi membru onorific, două personalităţi de marcă ale Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. ştiinţe juridice Ion Dogaru, respectiv ÎPS Irineu, arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei.
Contribuţia în Şcoala sociologică de la Craiova
Printre contribuţiile majore în sociologie ale decanului Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, amintim reluarea valoroasei tradiţii monografice a Şcolii sociologice de la Bucureşti, prin organizarea anuală (începând cu anul 1995) a unor cercetări de teren, la care au fost antrenaţi studenţii Secţiei de Filosofie – Sociologie şi specialişti din cadrul Universităţii din Craiova. Astfel, au fost publicate şapte monografii de zone şi comunităţi urbane şi rurale din Oltenia (alcătuite pe baza unui model metodologic adecvat realităţilor sociale actuale) şi alte trei lucrări monografice au fost editate şi publicate prin efort personal. De asemenea, Dumitru Otovescu a contribuit la întemeierea unui nucleu de cercetare sociologică la Universitatea din Craiova şi implicarea permanentă a studenţilor în realizarea de investigaţii sociologice.
Totodată, sondajele realizate de Institutul Social Oltenia au avut şi au o însemnătate extrem de mare pentru comunitate, cu atât mai mult cu cât, în anul 2003, primul sondaj realizat de universitarii craioveni a anticipat înfrângerea edilului-şef Vasile Bulucea şi victoria actualului primar, Antonie Solomon.